Nie za rzadki ani nie za gęsty, odpowiednio owocowy i super słodki – własnoręczne przygotowanie idealnego lukru może być wyzwaniem, ale z naszą poradą na pewno wyjdzie. By dodać wypiekom cytrusowego aromatu i słodyczy, potrzebujemy wody, cukru i soku z cytryny w odpowiednich proporcjach. Do jednej łyżki gorącej wody zmieszanej z sokiem z jednej cytryny należy stopniowo dodawać 70 g cukru pudru, ciągle mieszając. Gdy masa stanie się jednolita, oznaczać to będzie, że lukier cytrynowy jest gotowy.
Starannie dobrane dekoracje to dla wielu z nas nieodzowny element podkreślający magię świąt. Choć bombki kojarzone są przede wszystkim z drzewkiem świątecznym, pomogą także stworzyć wyjątkowy klimat wigilijnego stołu. Bańki, w różnych rozmiarach i kolorach, można rozłożyć wśród świeżych gałązek świerku, a ręcznie malowane, szklane ozdoby zawiesić na stojakach. Te w kształcie śnieżynki, lokomotywy czy dziadka do orzechów ucieszą zwłaszcza najmłodszych członków rodziny.